Direct contact opnemen met de wijkpredikant of scriba van wijk 1 - Noord - wijkpredikant of scriba van wijk 7 - Dragonder.

Nieuws uit Peru

Nieuws uit Peru

Nieuwsbrief Luz y Esperanza

In deze vakantietijd komt vast het woord reizen meerdere keren naar boven. Een goede gelegenheid om ook eens na te denken over jouw reis, en dan bedoelen we niet die leuke vakantie waarvan je net terug bent. Tijdens ons hele leven zijn we namelijk op reis. Voor het gemak gebruiken we het voorbeeld van een rivier. Ons leven is als het varen met een bootje op een rivier en onderweg komen we van alles tegen. Stroomversnellingen, wilde watervallen en rustige eilanden om uit te rusten. Soms is het mooi weer, en soms stormt het. Voor niemand is de reis hetzelfde. Soms ben je helemaal alleen onderweg, maar op andere momenten reis je samen en krijg je hulp van anderen die wellicht al wat langer aan het varen zijn. De omstandigheden zijn voor iedereen weer anders en vaak heb je daar zelf geen invloed op.

De reis van een tiener

De jongeren uit onze projecten maken ook hun reis op het water. De meesten van hen hebben al veel meegemaakt tijdens hun vaak nog korte reis. Sommigen zijn onderweg van een waterval afgevallen, hebben een erge storm meegemaakt of zijn door stroomversnellingen te snel vooruit gegaan. Deze externe factoren hebben ervoor gezorgd dat ze geen rustige reis hebben en trauma’s hebben opgelopen die hen kwetsbaar maken. Het probleem bij veel van hen is dat ze onderweg niet de juiste mede-reizigers tegenkomen die hen advies geven en begeleiden tijdens de moeilijke perioden. Normaal gesproken doen ouders of andere familieleden dit. Om te zorgen dat hen dan maar niets meer overkwam werden ze op een grote boot gezet met heel veel anderen die ook niet zelf kunnen reizen. Ze werden uit huis geplaatst en kwamen in een opvangtehuis terecht. Op deze grote boot was alles een stuk makkelijker, daar hoefden ze zich niet meer druk te maken welke kant de boot opging en of er gevaar dreigde, dat werd voor hun gedaan. In het opvangtehuis werd weinig onafhankelijkheid van hen verwacht en werden ze heel erg beschermt tegen de buitenwereld.

Tot het moment komt dat ze volwassen worden en dan van de ene op de andere dag weer in hun eigen bootje moeten stappen en zelfstandig de reis vervolgen. Dat is een grote uitdaging voor hen waar ze goed op voorbereid moeten worden. Ze moeten dan zelf keuzes maken welke afslagen te nemen, zien wanneer er gevaar dreigt en weten met welke mensen hun reis te vervolgen. En op dat punt stappen wij als organisatie in. Ons doel is om met deze jongeren samen te reizen. Ze mogen zelf hun bootje blijven besturen, zelf hun keuzes maken en ook fouten maken. Maar als ze advies of hulp nodig hebben kunnen ze bij ons terecht. Wij bieden hen mogelijkheden aan om op een betere bestemming te eindigen en hun reis te vergemakkelijken, zoals met studiebeurzen en tijdelijk onderdak. Daarnaast geven wij hen handvatten en tips zodat ze goede keuzes kunnen maken, ook als wij in de toekomst (tijdelijk) uit beeld zijn.

 

Wat doet Cambiando Horizontes?

Wat doet Cambiando Horizontes?

Onderweg met Cambiando Horizontes

Toen we ruim twee jaar geleden startten met de partnerorganisatie Cambiando Horizontes in Peru hadden we niet verwacht op de plaats te zijn waar we nu staan. Dankzij de juiste personen en de juiste contacten hebben we veel jongeren, tieners, personeel en vrijwilligers die samen met ons onderweg zijn om als organisatie te groeien en meer te kunnen bereiken. Dat is vooral de manier waarop wij willen werken: samen projecten opzetten en samen onderweg zijn. Dat betekent niet dat we altijd alles goed doen, als we terugkijken hebben we op verschillende momenten niet de juiste keuzes gemaakt, maar die later weer aan kunnen passen. Dat zijn heel waardevolle momenten van evaluatie en reflectie.

Begin dit jaar hebben we voor de verschillende programma’s de strategische plannen geschreven met daarin alle activiteiten. Dit helpt ons om op de juiste weg te blijven en de juiste richting op te blijven gaan. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe programma’s ter aanvulling op wat we al doen. Zo zijn we deze maand gestart met het trainen van mentoren en het bezoeken van kerken om pleegfamilies te promoten.

 

Reis je met ons mee?

Bij de groei die we als organisatie in Peru doormaken horen ook hogere kosten. Zo hebben we meer personeel in dienst die meer uren maken en zijn meer jongeren die tijdelijk hulp nodig hebben met voedsel, onderkomen en studiebeurzen. Dankzij de donaties die we elke maand ontvangen kunnen we deze kosten net aan dekken, maar het is wel nodig om meer fondsen beschikbaar te hebben zodat we de hulp kunnen blijven bieden aan de jongeren.

Dus als je dit leest en onze projecten nog niet steunt willen we vragen om hier eens over na te denken. Met een kleine donatie per maand of eenmalig is het mogelijk om te investeren in jongeren en wellicht een levenslange impact op hun reis te hebben. God roept ons op om de kwetsbaren in de samenleving te helpen en te beschermen, om samen met hen onderweg te gaan. Op die manier wordt het evangelie dat ons leven veranderd heeft ook zichtbaar voor anderen. Dat proberen Albert en Maresa te doen in Peru, en mogen jullie doen in Nederland, waar ook kwetsbaren in de samenleving zijn die hulp nodig hebben.

 

Hoe kan je meehelpen?

En dan nog even praktisch, wat zijn de manieren om Stichting Luz y Esperanza en daarmee indirect het werk van Cambiando Horizontes in Peru te steunen? We hebben even voor je op een rijtje gezet.

  1. Ondersteun het werk van de stichting en onze partnerorganisatie Cambiando Horizontes door een gift over te maken op IBAN NL61 ABNA 0845 862 936 t.n.v. Stichting Luz y Esperanza. Wil je een specifiek project ondersteunen vermeldt dit als opmerking.
  2. Je kan nu ook voor 15 euro per maand een tiener uit één van onze programma's sponsoren. Heb je hierin interesse? Stuur ons dan een email (info@luzyesperanza.nl) of een berichtje op Facebook.
  3. Tenslotte kan je ook een (eenmalige) gift overmaken door op onderstaande button te klikken. Hier word je naar onze pagina op www.geef.nl geleidt waar je gemakkelijk (en veilig) een gift kunt geven.

Misschien is jouw vakantie al (bijna) ten einde, we wensen je dan nieuwe energie en Gods zegen voor het nieuwe seizoen. Heb jij nog een mooie reis op de planning staan? Dan wensen we je een fijne vakantie! Denk de komende tijd ook eens na over jouw eigen reis en hoe je een ander bootje zou kunnen helpen!

Check onze website!

Copyright (C) 2022 Stichting Luz y Esperanza. All rights reserved.

Stichting Luz y Esperanza

Koninginnelaan 52

Veenendaal, Utrecht 3905 GJ

Netherlands

Naar overzicht

Geplaatst door:

C.W. van Lunteren

Datum:

15 augustus 2022

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: